Funkční prádlo je základ!

Na jakoukoli sportovní aktivitu, tím spíš v zimě nebo při studeném počasí, je důležité vybrat správné "funkční prádlo". Jeho funkce spočívá v tom, že by vás mělo udržet pokud možno v suchu a teple. A to je právě to! Protože je přece logické, že při různé tělesné aktivitě to bude fungovat různě. A pamatujte, že univerzální prádlo neexistuje. Právě proto mají specializované firmy několik řad prádla, přičemž každá je vhodná pro jinou aktivitu či jiné podmínky.

Pár modelových situací s nabídkou ideálního prádla:

Vydáte se běhat. Podvečerní trénink, 8-10 km ve středním tempu. Venku je 10°C a pofukuje. Předpokládáme, že se tělo zahřeje, proto by vám na začátku tréninku mělo být spíš chladno. Vyběhnete z domů, žádnou dlouhou zastávku nemáte a dobíháte zase do tepla. 

Ideální prádlo pro takovou aktivitu je například Active Extreme od CRAFTu. Má schopnost rychle odvádět pot od těla na povrch a tím pádem poměrně rychle schne. Thermoizolace není moc velká, takže se nebudete přehřívat. V námi zvolených podmínkách pak ideálně doplnit o lehkou větrovku či vestu, která zamezí větru se dostat k tělu a ochlazovat ho.

Konkrétní nabídka našeho eshopu ZDE

Pokud v podobných podmínkách vyrazíte na kolo, bude to velmi podobné. Bude i záležet na tom jakou intenzitou a v jakém profilu se budete pohybovat. Ale jako základ opět poslouží prádlo Active Extreme, jen lze zvolit verzi s Windstopper membránou na přední části, která ve sjezdech pomůže tělo chránit od studeného vzduchu.

Nabídka ZDE 

Pokud teplota klesne k nule, je potřeba se zamyslet i nad thermoizolací, protože venkovní chlad může rychle tělo podchladit, resp. se budete pomaleji dostávat do "provozní" teploty. Pro takové podmínky nabízíme od Craftu asi nejuniverzálnější prádlo Active Intensity. Jedná se o hustěji tkaný materiál, který zajistí lepší izolaci ale přesto je zachovaný poměrně dobrý odvod potu, který ještě podporuje zónové zpracování, kdy v nejpotivějších místech je materiál víc přizpůsoben odvodu potu.

Konkrétní nabídka ZDE

Pokud při aktivitě "snížíme výkon", nebo se jedná o aktivitu, která není tak fyzicky náročná, logicky se tím budeme i méně zahřívat a to opět mění požadavky na funkční prádlo. Snižuje se potřeba odvodu potu a naopak zvyšuje požadavek na thermoizolaci. Hodně zobecněně se dá říct, že tuto váhu mezi odvodem potu a izolací tepla zajišťuje hustota pletení či tkaní materiálu, potažmo jejich vrstvení. 

Prádlem, které o trochu víc než výkon upřednostňuje teplo a pohodlí, čili komfort (a to plyne i z jeho názvu) je Fuseknit comfort.

Nabídku této řady najdete ZDE

Samozřejmě je v nabídce i prádlo pro případ, že řešíme primárně izolaci tělesného tepla, protože naše aktivita bude velmi nízká a okolní prostředí velmi studené. V takovém případě je kladen důraz především na termoizolaci. Takové prádlo má poměrně vysokou gramáž a dokonce může mít lehce vyčesaný chlup z vláken, což zlepšuje izolační schopnost.

Konkrétní produkty ZDE

Toto všechno je poměrně obecné a samozřejmě to neplatí dogmaticky, protože (naštěstí :-)) každý uživatel a sportovec je jiný a požadavky jsou tak mnohdy specifické. Nicméně z 80% by vám náš stručný návod mohl být nápomocen při výběru toho správného prádla!

A pokud ne, neváhejte se na nás s důvěrou obrátit a určitě najdeme tu správnou cestu! :-)