Jak si vybrat funkční prádlo

Výběr oblečení na sportovní aktivitu není snadný. Ano, naše motto zní „není důležité, jak jezdíš, ale jak u toho vypadáš“, ale kromě dobrého vzhledu záleží i na správné funkčnosti oblečení. A v tom se pokusíme teď udělat trochu jasněji.

Není to jednoduché téma, tak ho rozdělíme na několik částí. On i sám princip funkčního oblékání je rozdělen na vrstvy, konkrétně tři. Ta třetí, svrchní, se nazývá ochranná a je to typicky bunda či větrovka. Druhá, tedy prostřední, je izolační a je to obvykle nějaká mikina, nebo na kole třeba dres s dlouhým rukávem apod. Ale těmto vrstvám se budeme věnovat v některém dalším článku. Níže se pokusíme popsat fungování a pomoct trochu v orientaci s vrstvou první, která se označuje jako funkční prádlo, a obléká se přímo na tělo. Jejím hlavním úkolem je udržet sportovce v suchu a teple.

Za funkčním prádlem (často se označuje jako termoprádlo) se pak skrývá vše, co má sportovec oblečeno přímo na těle. Tedy nejen triko či podvlékací kalhoty, ale též kalhotky či boxerky, popřípadě podprsenka. Kompletní nabídku na našem eshopu najdete ZDE

 

 

A v čem spočívá ta jeho funkce, když už se nazývá funkční?

Lidské tělo se přirozeně potí a dělá to proto, aby se nepřehřívalo. Nicméně když chcete zastavit a třeba si během tréninku odpočinout, nebo jedete z kopce a fouká vítr, nebo prostě trénink skončí, najednou může zpocené tělo rychle prochladnout. A to je problém. Proto je vhodné na sportovní aktivitu použít správné oblečení, které pot od těla transportuje do dalších vrstev a následně nechá odpařit do okolí.

Ale na druhou stranu je tady faktor venkovní teploty a vůbec počasí, ve kterém sportujete. Samozřejmě vše bude jinak fungovat v parném létě a jinak v zimě a mrazu. Proto neexistuje jedno univerzální funkční oblečení či funkční prádlo…

 

A jak přesně to tedy funguje?

Ona funkčnost je dána dvěma věcmi. Jedna je materiál, který se na jeho výrobu používá. Nejpoužívanější jsou umělá vlákna jako polyester či polypropylen. Ty totiž (na rozdíl třeba od bavlny) nenasávají vodu do sebe, ale ta zůstává na jejich povrchu, odkud se snáz odpařuje. Asi to znáte, když vyperete bavlněné a polyesterové tričko, že to bavlněné schne na šňůře mnohem déle. Ale krom použitého materiálu pracují výrobci s tvarem a strukturou vlákna, ze kterého se oblečení vyrábí. Tím se právě docílí efektivnější odvodu potu, popřípadě lepších izolačních vlastností.

 

 

A v čem se liší jednotlivé typy funkčního prádla?

Samozřejmě jinak se oblečete na letní vyjížďku či podvečerní výklus. Ono ochlazování, které pot způsobuje je v horku vlastně příjemné, jde spíš o ten pocit mokrého trička. Proto se volí lehké a maximálně prodyšné pleteniny. Typickým příkladem jsou podvlékací trika pod cyklistický dres. Zajišťují rychlý odvod potu a rychle schnou.

Pokud je počasí chladnější, pak je žádoucí nejen samotný odvod potu, ale i drobná izolace tělesného tepla. S tím samozřejmě pomáhají hlavně další vrstvy oblečení, ale i funkční prádlo může zadržet určitou část tělesného tepla. Proto platí, že čím je funkční oblečení hustěji tkané, tím bude lépe izolovat a udržovat teplo, ale o něco málo hůře odvádět pot. Aby to vše fungovalo efektivněji, používají výrobci různé materiály či způsoby pletení na různých místech oblečení. Na potivých partiích (podpaždí, záda či rozkrok) jsou materiály prodyšnější, jinde zase lépe izolační.

Speciálním materiálem je pak Merino vlna. Ta je na rozdíl od všech „poly“ materiálů přírodní, což hodně zákazníků vítá. Sama o sobě je pak poměrně nasákavá, což není úplně ideální, ale na rozdíl od dříve zmíněné bavlny vlna za mokra hřeje a relativně rychle schne. Zároveň má výborné izolační vlastnosti a je přirozeně antibakteriální, čili ani po propocení nezapáchá. Takže i merino prádlo je dobrá volba pro sportovce.

Celé téma funkčního prádla je poměrně široké a složité. Důležité je si uvědomit, že neexistuje žádné univerzální funkční prádlo a každý kousek z kolekce jednotlivých značek má poměrně specifické využití. Rádi vám poradíme u nás na prodejně ve Zlíně osobně, popřípadě, pokud objednáváte přes eshop, nebojte se na nás obrátit. Budeme ale chtít informace jako v jakém počasí budete sportovat, jakou aktivitu a jak intenzivně budete provozovat apod.

V naší nabídce najdete funkční či thermo prádlo od několika značek. Nejširší nabídku máme od švédské značky CRAFT, která se výrobou funkčního oblečení zabývá už více než 40 let a mají tak obrovské zkušenosti. V nabídce najdete i českou značku SENSOR, nebo norský SWIX. Ale svou kolekci funkčního prádla mají i značky specializující se na cyklistiku a to CASTELLI nebo ALÉ. Malou kolekci prádla nabízíme i od značky MALOJA.