Bikepacking - výlety nebo dovolená na kole

Znáte ten pocit svobody, kdy naložíte na kolo věci nezbytné na pár dnů, vyrazíte kam vás zrovna vede cesta, touláte se krajinou, každý večer zalehnete pod strom a vnímáte jen zvuky lesa? Neznáte? A chcete poznat? Je to tak jednoduché! Prostě se seberete a jedete, dobrodružství už na vás čeká! :-)

Návrh bez názvu-17-2

A pokud nevíte jak na to, pokusíme se vás malinko navést. Hlavní výhodou tohoto způsobu trávení volného času je právě ta svoboda. Pokud chcete vyrazit na kolo na delší výlet, tak kromě kola samotného budete řešit některé další vybavení, které si na jednodenní vyjížďku brát nebudete. Kromě náhradního oblečení to bude zřejmě spacák a nějaká podložka na spaní, pokud budete delší čas mimo civilizaci, tak jídlo, větší množství vody, případně vařič na ranní kávu :-) No a kam s tím vším? Batoh, nebo lépe brašny na kolo. Už je pryč doba, kdy tento způsob cestování obnášel na kolo namontovat nosič a brašny velikosti cestovního kufru. Stejně jako se zlehčuje a minimalizuje sportovní vybavení obecně, jsou dnešní moderní brašny na kolo dokonce zajímavým designovým doplňkem.

Bikepacking_2

Pro vícedenní cestování se typicky vybírají brašny pod sedlo, do rámu kola (pokud to kolo dovoluje) a na řídítka. Je totiž důležité rozložit váhu na kole tak, aby se i plně naložené snadno ovládalo a bylo s ním možné jezdit třeba i po kliklatých lesních cestách či dokonce trailech. Ano, pokud náklad správně poskládáte, lze to… Brašny jsou díky velkému množství různých popruhů kompresní, takže oblečení či spacák nakonec nezaberou tolik místa… A samozřejmě jsou obvykle nepromokavé, takže ani déšť, před kterým se cyklista schová na posedu, ale kolo musí zůstat venku velkou škodu nenadělá…

Konkrétně v našem eshopu nabízíme brašny od značky Apidura, což je jeden z největších výrobců na trhu. V nabídce máme hned několik typů brašen.

  • Podsedlové brašny se připevňují na podsedlovou trubku a zespodu za sedlo. Dělají se v několika velikostech a překvapí vás svou kapacitou, přitom o nich při jízdě ani nevíte. Důležité je brašnu dobře upevnit a pomocí popruhů stáhnout tak, aby pod sedlem neměla žádný pohyb. Tyto brašny se snadno oddělají například když necháte kolo před obchodem či hospodou.
  • Rámové brašny je důležité vybírat dle typu a geometrie kola. Pokud na ni máte prostor, pak se dá do takové brašny dát opět hodně věcí, ale limitem může být už třeba košík na láhev apod. Výhoda těchto brašen je o něco lepší dostupnost věcí v nich.
  • Menší brašny na horní rámovou trubku apod. slouží jako pohotovostní pro telefon, peněženku, nebo jídlo, pokud nechcete často zastavovat. Takových brašniček je v nabídce celá řada, ale opět je potřeba volit s ohledem na typ a tvar rámu kola.
  • Brašny na řídítka lze pak použít na lehčí náklad, můžou totiž výrazně omezit ovladatelnost kola. Typicky se do nich ukládá například spacák apod. Většinou jsou na těchto brašnách pohotovostní popruhy a pásky, které lze využít k upevnění menšího nákladu, který chcete mít po ruce. Někdy dokonce nabízí průhlednou kapsu na mapu.

Bikepacking_1

Obecně je u brašen důležité, aby samy o sobě nebyly těžké a neskladné. Kvalitní popruhy a zipy jsou rovněž důležité, jsou totiž velmi namáhané a snadno dojde k jejich poškození. Nepromokavá úprava je obvykle automatická, ale nemusí to tak být vždy a na pořád, hlavně u levnějších brašen. A jakou vybrat velikost? Pokud jedete na kratší výlet, nepotřebujete moc věcí, ale moderní brašny se dají snadno „srolovat“ a zmenšit natolik, kolik je potřeba s ohledem na náklad, takže klidně vyberte větší, kdybyste kouzlu bikepackingu propadli a časem vyráželi na delší výlety či závody typu 1000miles Adventure :-)