Dlouhý dres, bundu, nebo návleky?

Podzim přináší obvykle proměnlivé počasí. Přes den umí být hezky, teplo, ale rána a večery už můžou být pěkně štiplavé! Jak se na to obléct, pokud vyrážíte na okolo a nechcete se počasím nechat překvapit? Hodí se do šatníku bunda? Nebo jen dlouhý dres? Nebo snad to vyřeší pouze návleky? Zaleží….

 

blog_bundy_1

 

Pokud chceme dát nějakou jednoduchou radu, musíme připomenout otřepané pravidlo - vrstvit!
Hrozně těžko se doporučuje nějaký univerzální oděv, protože právě ona proměnlivost podmínek je velmi zrádná. I když je třeba 15 stupňů, tak do kopce se člověk na kole pořádně zapotí a to může mít na sobě jen dres s krátkým rukávem. Ale pak přijde sjezd a propocené tělo a mokrý dres způsobí okamžité prochlazení těla a na zdravotní problém je zaděláno. V tu chvíli stačí mít v kapse dresu třeba jen tenkou větrovku, ta totiž zabrání větru k tělu proniknout a relativně slušně vás ochrání, přičemž je ale prodyšná a nebrání potu odpařovat se od těla a z dresu, či jiné spodní vrstvy. 


Ale co když do toho ještě lehce zaprší? Pak přijde na řadu bunda, které má nějakou ochranu proti vodě - typicky membránu nebo zátěr. Ta totiž má za úkol nepustit vodu zvenku dovnitř, ale pokud možno zůstat prodyšná a dovolit potu odcházet od těla. Ale pozor, nikdy to nebude fungovat úplně perfektně. Membrána v bundě sice je prodyšná, ale logicky mnohem méně, než bunda bez ni. A navíc, pokud venku prší a tím je i vysoká vzdušná vlhkost, nemá se pot od těla kam odpařovat a člověk chtě nechtě bude trochu mokrý, obzvlášť pokud jede intenzivně a potí se. Pak je na zvážení, nakolik má taková bunda vůbec smysl, jestli nestačí opět jen ta tenká větrovka, která trochu té dešťové vody udrží, ale hlavně je výrazně prodyšnější a lehčí. Tělo bude zřejmě po hodinové jízdě mokré úplně stejně. Jiné to ale samozřejmě je, pokud jedete třeba jen do práce či na nákup, pak nepochybně nepromokavá bunda smysl dává, protože se nepředpokládá tak intenzivní výkon a tedy silné pocení…

No a pak ještě může přijít na řadu zima a to už je teprve alchymie… Na chladno je ideální právě ten dlouhý dres, který má vlastně jedinou funkci - izolovat tělesné teplo a tím držet tělo v teple. Sice profoukne, promokne, ale teplo udrží. A tím jsme vlastně zpět u toho vrstvení. Každá z vrstev má vlastně svůj smysl a dohromady to krásně funguje, proto se tomu taky říká funkční oblékání… 

První vrstva (dres nebo triko) má pot od těla odvádět. Pokud je opravdu chladno, volíme druhou vrstvu, která má izolovat teplo u těla. A když do toho fouká nebo prší, volíme vrstvu třetí - ochrannou. 

Ale v průběhu jízdy můžeme vrstvy krásně kombinovat, ubírat či přidávat a nemělo by nás žádné počasí na trase zaskočit….

 

blog_bundy_2

 

Že je toho nějak moc? Tak si to zkusme shrnout, ona to zase taková věda není…

 

  • Na tělo si určitě oblečte nějaké funkční triko, ať už jedete v parném létě (v takovém případě toto supluje samotný dres), nebo v třeskuté zimě. Už volba správného prádla je složitá, o tom jsme psali ZDE. 
  • Pokud je chladno, určitě je vhodná nějaká druhá vrstva. Někdy to můžou být jen prostě návleky na ruce a nohy, jindy dres s dlouhým rukávem. 
  • No a na to je vhodné zvolit nějakou bundu. Buď tenkou pohotovostní proti větru, nebo nepromokavou čí zateplenou do deště a sněhu. 

Existují i produkty, které v sobě toto všechno kombinují. Jedná se vlastně o dlouhý dres s membránou proti větru a dešti. Toto je vhodné například pro zimní ježdění, kdy počítám s tím, že do zimy vyrážím a pojedu v ní celou dobu, nebudu tedy řešit odebírání a přidávání vrstev.

 

Tak snad toto pojednání bylo užitečné a trochu pomohlo v orientaci. Pokusili jsme se k tématu natočit i video, kde se tyto informace dozvíte v jiné formě, ale podstata zůstává. A pokud pořád váháte, klidně se na nás obraťte. Kontakty najdete ZDE