Stěhujeme se!

Přátelé, budeme se stěhovat a přesně po čtyřech letech, kdy jsme sídlili na Sokolské ulici ve Zlíně nás najdete na Zarámí. A co nás k tomu vedlo?

Je to celkem jednoduché, ekonomická situace a snaha Bajkavárnu zachránit. Je to skoro přesně šest let, kdy jsme poprvé otevřeli ještě na Kvítkové a po prvních dvou letech hledání nastaly další dva roky „kovidové“, které sportovnímu byznysu poměrně přály a nám umožnily zajímavě růst a sílit. Měli jsme plány a ambice, ale pak přišla krize spojená s útokem na Ukrajinu. Ze dne na den se místo očekávaného startu sezony najednou objednávky snížily na minimum. Zákazníci řešili strach z budoucnosti, extremně drahé energie, obecné zvyšování cen základních potřeb, a sportování a koníčky bohužel musely stranou. Takže plné sklady zboží na sezonu se neprodávaly tak, jak by bylo třeba a velké e-shopy velmi brzy sáhly do cen. Tím pádem se snížil zisk a abychom byli schopni aspoň něco prodávat, museli jsme navýšit investice do reklamy. Pomalu jsme se dostávali do problémů. Ano, krize přicházejí v poměrně pravidelných cyklech a dalo by se argumentovat, že jsme to dřív nebo později mohli čekat, ale rozhodně nejsme tak stabilní, abychom toto přestáli bez úhony. K tomu jsme ještě nějaký čas potřebovali zrát.
Takže jsme na konci roku 2023 museli udělat nějaké rozhodnutí. Primárně to, jestli vůbec chceme s provozováním Bajkavárny pokračovat.
A tam jste hráli velkou roli právě vy, naši zákazníci. Za těch šest let jsme vás obsloužili stovky na prodejně a tisíce na e-shopu a nechceme o vás přijít, nás to s vámi baví. Asi víte, že se snažíme o osobní přístup, který v dnešní době je obecně spíš vzácností. A těší nás každý, kdo se k nám vrátí, nebo nás doporučí svým známým, koupí k nám třeba dárkový poukaz někomu k narozeninám, přijede nakoupit z větší dálky apod. Prostě každý, kdo nám dá najevo, že to neděláme úplně blbě. A je vás hrozně moc na to, abychom to tak snadno vzdali! Proto jsme spíš přemýšleli, jak Bajkavárnu zachránit, ale zároveň dělat tak, aby těch radostí bylo víc než starostí. Takže jsme udělali zásadní rozhodnutí!

Bajkavárna se přestěhuje do menších a levnějších prostor. To je pro nás jednak úspora v nákladech ale menší prostor znamená i menší potřebu držet skladové zásoby na prodejně. Chceme mít v nabídce jen to nejlepší a nejzajímavější zboží, které po těch šesti sezónách už snad umíme definovat. Určitě budeme dále k dispozici pro každého, kdo k nám přijde nakoupit, ale budeme to celé držet v tom duchu, jak to vlastně od začátku bylo myšleno - tedy butik. Individuální přístup k zákazníkovi, maximální servis a snaha najít a vybrat přesně to, co požaduje. Zároveň už nebudeme výdejní místo Zásilkovny, budeme se soustředit jen na cyklistiku.
Výrazně snižujeme i další provozní a personální náklady, ale s tím souvisí i otevírací doba, která bude uzpůsobená našemu rodinnému životu.
Chceme ještě víc vymazlit e-shop, rozšířit sortiment na něm, víc si hrát se sociálními sítěmi a víc komunikovat naši filosofii. Nápadů máme pořád spoustu, ale poslední dobou jsme řešili úplně jiné věci a na rozvoj nebyl čas ani chuť…

Možná budeme mít opticky menší nabídku na prodejně, ale budeme se snažit maximálně vytěžit náš eshop, kde naopak bude nabídka ještě širší a bude snadné si doma v klidu vytvořit objednávku a zboží na prodejně během dvou dnů připravíme k vyzkoušení. A určitě za ty roky víte, že se vždycky snažíme maximálně vyhovět a obvykle najdeme ten správný produkt pro každého z vás…

Nám to takto dává smysl a vidíme to jako jedinou šanci, jak to ustát i v této nelehké době. Na druhou stranu věříme, že už bude zase líp. Nejen že cyklistická sezona je za dveřmi, blíží se zase jaro, ale i ekonomika a vůbec nálada lidí se snad zase zlomí, a bude chuť se věnovat sportu a investovat do něj…

Někde v koutku duše ale pořád věříme, že přijde chvíle, kdy se vrátíme k té úplně první myšlence našeho konceptu. Hezký prostor s kombinací kavárny a stylového cyklistického obchodu je pořád to, co chceme dělat a co má obrovský potenciál. Popřípadě Bajkavárna v dalších městech? To je velmi častá otázka, na kterou odpovídáme, ale momentálně je to jen mlhavý sen. Prostě musíme jen být trpěliví… Nebo se zjeví nějaký nadšený „investor“, který taky věří, že to má smysl a společně vybudujeme něco mimořádného? Kéž by… :-) 

 

Od 5. 3. nás najdete na nové adrese na ulici Zarámí (budova PSG vedle Zlíňanky). Otevírací doba bude tak, jak je nastavená už od začátku roku, tedy od pondělí do středy  10 až 15 hod, ve čtvrtek a pátek od 10 do 17 hod a v sobotu tradičně 9 až 12 hod.